Autojen tuunauksesta ja keräilystä harrastus
Autoihin liittyy monenlaisia ammatti- ja harrastusmahdollisuuksia. Tuunauksesta kuulee puhuttavan melko usein, ja sitä voidaankin pitää trendi-ilmauksena. Tuunaamalla voidaan pidentää autojen käyttöikää ja toisaalta myös personoida omaa menopeliä omien mieltymysten mukaiseksi. Monet tuunausta harrastavat myös keräilevät autoja. Tässä artikkelissa kerromme näistä molemmista harrastuksista.
Keräilykohteena autot
Autojen historia Suomen kamaralla yltää 1800-luvun viimeisille vuosikymmenille. Tuolloin ensimmäistä kertaa moottorikäyttöinen auto ajeli maamme kaduilla. Myöhemmin autoilu ja autot ovat valloittaneet suomalaisten sydämet, ja useista klassikkoautomalleista on tullut haluttuja keräilykohteita sekä maan sisällä että globaalisti.
Suomalaisten keräilijöiden suosiossa ovat erityisesti nostalgiaa huokuvat klassikkoautot, kuten volkkarit, rättisitikat ja minit. Nämä klassikkoautojen keräilijät uppoutuvat harrastukseensa nostaakseen esiin menneiden aikojen tunnelmaa tai vain muistellakseen omaa lapsuuttaan. Myös isovanhempien nuoruusajat kiehtovat monia harrastajia. Keräilymotivaatioon voi vaikuttaa myös kansallisen autohistorian vaaliminen, jota keräilijät haluavat vaalia.
Keräilyautojen, kuten muidenkin keräilykohteiden, rahallinen arvo voi nousta vuosikymmenten kuluessa hyvinkin korkealle. Jotta keräilyauto olisi sijoituksena kannattava, täytyy sen olla merkiltään arvostettu, ja tietysti myös hinta-laatusuhteen tulee olla kohdallaan. Arvostettuja automerkkejä ovat esimerkiksi Mercedes-Benz, Jaguar ja Ford. Nämä tunnetut merkit ovat myös suomalaisten keräilijöiden suuressa suosiossa.
Auton tuunaus
Sanan virallisessa merkityksessä menopelin “tuunaaminen” voi tarkoittaa monenlaista auton ominaisuuksien ja piirteiden parantelua. Muutokset voivat liittyä auton ulkonäköön tai vaikkapa moottorin ominaisuuksien paranteluun. Tuunaus käsitteenä on levinnyt monille elämän osa-alueille, ja moni tarkoittaakin tuunauksella yleisesti tavaroiden, esineiden ja vaatteiden personointia omia toiveita paremmin vastaavaksi.
Ennen tuunaustoimiin ryhtymistä on syytä tutustua lainsäädäntöön, sillä kaikenlaiset muutokset eivät ole sallittuja. Lakien tunteminen on tärkeää, sillä joskus muutokset saattavat aiheuttaa sen, että auton katsastaminen uudelleen on tarpeen. Renkaat ja vanteet ovat suosittuja muutoskohteita. Lainsäädännössä on kuitenkin määritelty suurimmat sallitut rengasleveydet kullekin automallille, ja näitä mittoja ei saa ylittää. Vaikka leveät renkaat ovatkin monien mielestä näyttävä näky, kannattaa ohjeita ehdottomasti noudattaa myös turvallisuuden vuoksi. Jos tuunauksen harrastaja ei itse ole asiantuntija, voi aina turvautua asiantuntijoiden tarjoamiin palveluihin.
Tietoa, tarvikkeita ja inspiraatiota
Tuunausvision ei tarvitse olla valmiina mielessä, sillä vinkkejä löytyy monista eri paikoista. Inspiraation etsimisen voi aloittaa esimerkiksi harrastajien blogeista ja autoharrastajille suunnattujen järjestöjen sivuilta. Myös sosiaalisen median keskusteluryhmät kannattaa hyödyntää sekä inspiraation että vertaistuen hankkimiseen. Tuunaukseen sopivaa materiaalia löytyy rakennusalan liikkeistä, ja toki myös kirpputorien tarjonta kannattaa hyödyntää. Ikkunoiden suojakalvoja myy esimerkiksi Evofilm, ja sisätilojen tuunaukseen liittyviä tekstiilejä voi kysellä myös kangaskaupoista.
Tuunaus- ja keräilyharrastuksen rahoitus
Keräilyauton hankkiminen ja ylläpito tai auton tuunaus voi tulla yllättävän kalliiksi. Autoon saa tunnetusti upotettua valtavia rahamääriä, ja harrastukse budjettia kannattaakin miettiä jo projektin suunnitteluvaiheessa. Omaa talouttaan ei kannata harrastuksen vuoksi ajaa liian tiukille. Jos tarkoituksena on myydä auto tuunauksen jälkeen, muutosten tekemisessä kannattaa ottaa huomioon myös muutosten vaikutus jälleenmyyntiarvoon ja myyntiaikaa. Mitä erikoisempi auto tuunauksen jälkeen on, sitä pidempi sen myyntiaika saattaa olla.
Keräilyä ja tuunausta harrastavan kannattaa myös huomioida, että nämä harrastukset tarvitsevat jonkin verran tilaa. Jos sinulla ei ole omaa autotallia, voit vuokrata sellaisen yksin tai yhdessä toisen harrastajan kanssa. Myös autotallin käytölle on asetettu rajoituksia, jotka on hyvä tuntea tuunausharrastelua suunniteltaessa.