Auton alustan pesu

Niin mukava ajopeli kuin auto onkin, täytyy sitä myös muistaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Pesun ja vahauksen tulisi kuulua autonomistajan tavanomaisiin rutiineihin. Erityisesti syksy ja talvi ovat autolle rankkaa aikaa, joten kunnolliseen syyshuoltoon tulisi panostaa. Auto kannattaa pestä huolella niin ulkoa kuin sisältä. Säännöllinen pesu ei vain pidä pintoja puhtaana, vaan se lisää myös ajomukavuutta. Auton pesuun tarkoitettujen pesuaineiden avulla pidät myös maalipinnat paremmassa kunnossa pidempään. Auto kannattaa vahata ennen talvea, sillä kunnollinen vaha auttaa suojaamaan maalipintaa hiekalta, suolalta, loskakauden lialta sekä kiviltä. On tärkeä muistaa myös huolellinen auton alustan pesu.

Auton laittaminen talvikuntoon

Auton ikkunat tulisi puhdistaa myöskin sisäpuolelta, jotta näkysyys ulos olisi mahdollisimman hyvä myös pimeillä syksy- ja talvikeleillä. Vanhetessaan auto ruostuu helpommin ja tähänkin ongelmaan on tarjolla sekä korjaavia että ennaltaehkäiseviä tuotteita. Jos olet näppärä korjaaja, osaat hoitaa pienet ruostevauriot helposti kuntoon. Syksyn vaihtuessa talveen, ovat ensimmäiset pakkasaamut odotettavissa. Niihinkin kannattaa varautua ajoissa hankkimalla lasinpesunestettä, joka sopii pakkasella käytettäväksi. Asiallinen lumiharja ja jääraappa pitäisi kuulua jokaisen auton varusteisiin. Sitten kun vielä laitat hyväkuntoiset talvirenkaat alle, niin oletkin jo varustanut autosi talvea varten. Yksi varteenotettava seikka on se, että alustan huolellinen pesu pienentää ruostumisriskiä. Painepesuria ei suositella käytettäväksi auton alustan pesuun, sillä silloin vesi voi päästä laakereihin ja niveliin. Tästä seuraa se, että laakeripinnat alkavat ruostua, joten siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Alustan paksut likakerrokset pitää saada pois. Tähän tarkoitukseen riittää tavallinen vesiletku. Niin lokasuojien ulkoreunojen taitteet, kuin kaikki muutkin likaa keräävät lokerot, pitäisi pestä puhtaaksi. Jos tämä tuntuu liian hankalalta itse tehtynä, niin jotkut autonpesupalvelut tarjoavat myös alustapesua.

Closeup side view of mid 30's caucasian man cleaning upholstery of his car. He's sitting in driver's seat and wiping center console with soft green cloth. Both doors are ajar. This is his Sunday routine in spring and summer. Toned image.

Auton säännöllinen pesu ja huolto ovat tärkeitä

Joskus liian aikaiset ruostevauriot voivat aiheutua auton korin ja maalipinnan puutteellisesta kestävyydestä. Tällaisessa tapauksessa on myös tärkeää, että auton säännöllisestä pesusta ja vahauksesta on huolehdittu. Mikä sitten on auton koritakuu ja mitä se korvaa? Monet autonomistajat ovat pohtineet juuri näitä samoja asioita. Mikäli maahantuoja on antanut autolle 12 vuoden ruostumattomuustakuun, mutta auto kuitenkin ruostuu ennen sitä, voi asia mennä koritakuun piiriin. Siinä tapauksessa katsotaan mistä ruostuminen on alkanut. Jos ruostumisen on aiheuttanut kiven iskemä tai jokin muu ulkoinen seikka, voi olla vaikea saada korvausta. Jos ruostuminen on alkanut sisäpuolelta, kuten kittisauman alta, menee vaurio luultavasti koritakuun piiriin. Auton rakenteen ja maalipinnan sisäpuolelta alkavien vaurioiden pitäisi automaattisesti kuulua koritakuun piiriin. Jos autossa ilmenee vaurioita, kannattaa se korjauttaa maahantuojan suosittelemalla korjaamolla. Tällä tavalla pystytään poissulkemaan tapaukset, joissa takuu ei koske niitä autoja, jotka ovat korjattu maahantuojan mielestä väärällä korjaamolla. koritakuu edellyttää, että alustan pesusta on huolehdittu, joten alustan pesu on aiheellista tehdä vähintään kerran vuodessa.