Auton valinta

Haaveiletko uuden auton hankinnasta? Tai ehkäpä olet ostamassa ensimmäistä autoasi? Autoja on nykypäivänä tarjolla niin laaja valikoima, ettei ole mikään ihme, että auton valinta voi tuottaa melkoisesti päänvaivaa. Auton hankintaprosessi saattaa myös muodostua melko pitkäksi ja toisinaan turhauttavaksikin.

Valintaa ei kannata tehdä hetken mielijohteesta, sillä auto on kuitenkin melkoisen suuri investointi. Ennen uuden auton hankintaa kannattaakin miettiä muutamia auton valintaan vaikuttavia asioita ja omia tarpeitaan auton suhteen. Autoa ei kannata missään nimessä valita pelkästään ulkoasun perusteella, vaan ennemminkin kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, kuinka paljon autosta on valmis maksamaan ja kuinka suuren summan siihen pystyy käyttämään kuukausittain. Harvalla toki on säästössä koko uuden auton hankintaan tarvittavaa summaa, mutta lainan auton hankintaa varten saa onneksi hankittua helposti esimerkiksi https://www.freedomrahoitus.fi/ -sivuston kautta. Tällöinkin kannattaa tietysti miettiä sitä, kuinka suurissa summissa ja kuinka nopealla tahdilla lainaa pystyy maksamaan takaisin.

Voi olla järkevää myös miettiä, onko autolle itse asiassa ollenkaan pakottavaa tarvetta, vai pärjäisikö esimerkiksi huomattavasti edullisempien ja ympäristöystävällisempien polkupyörän ja julkisen liikenteen varassa. Monesti auto on kuitenkin ymmärrettävästi pakollinen hankinta. Mitä uuden auton hankintaa miettiessään kannattaa sitten ottaa huomioon?

Mihin käytät autoa?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä sitä, mihin tarpeeseen olet hankkimassa autoa. Tuletko ajamaan sillä päivittäin, vai ehkäpä vain kerran viikossa? Ajatko enimmäkseen pitkiä matkoja maanteillä vai lyhyitä matkoja kaupungissa? Tarvitseeko autoon mahtua useampia henkilöitä, lemmikkieläimiä tai tavaraa?

Näiden asioiden miettiminen auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle itsellesi sopivimman auton. Ei ole mitään järkeä valita valtavaa, isomoottorista autoa, jos pärjäisit aivan loistavasti pienemmälläkin. Mietittyäsi sitä, mihin tarpeisiin auton olet hankkimassa, voit valita itsellesi sopivimman korimallin ja tämän jälkeen sitten alkaa miettiä juuri sinulle sopivinta automerkkiä.

Auton kustannukset

Kun olet päättänyt itsellesi sopivimman korimallin ja ehkä jopa merkin, on aika miettiä, kuinka paljon rahaa voit käyttää auton hankintaan. Kannattaa muistaa, että auton hankintaan liittyy monia muitakin kuluja, kuin pelkkä auton ostohinta. Tällaisia muita kuluja ovat esimerkiksi verot, vakuutukset ja katsastus. Kaikkien edellä mainittujen hinta vaihtelee riippuen esimerkiksi auton iästä. Harkitessasi jotakin tiettyä autoa kannattaakin hyödyntää netistä löytyviä laskureita, joiden avulla voit selvittää autoon liittyvien kulujen suuruutta.

Eivätkä tässä toki ole vielä kaikki autoon liittyvät kulut. Rahaa kuluu myös polttoaineeseen, huoltoihin ja korjauksiin. Mitä enemmän ajat, sitä enemmän sinulla luonnollisesti tulee kulumaan rahaa polttoaineisiin ja huoltoihin. Bensa ja diesel eivät toki ole nykypäivänä enää ainoita asioita, joilla auton saa kulkemaan. Vaihtoehtona ovat myös esimerkiksi sähköllä tai kaasulla kulkevat autot. Bensa on kuitenkin kaikkien automerkkien osalta halvin vaihtoehto, jos autolla ajetaan noin 15 000 kilometriä vuodessa. Jos autolla kuitenkin ajetaan vähintään 30 000 kilometriä vuodessa, maakaasu tulee kaikista halvimmaksi vaihtoehdoksi.

Auton päästöt

Autoa valitessa kannattaa ottaa huomioon myös ympäristöystävällisyys. Olennaisia asioita auton ympäristöystävällisyyden kannalta ovat sen ikä sekä käyttövoima. Yleisesti uudet autot ovat vanhoja huomattavasti vähäpäästöisempiä. Käyttövoima taas vaikuttaa päästöjen lisäksi myös autoilun kustannuksiin. Jos päästöjä haluaa välttää kokonaan, täyssähköauto voi olla sopiva valinta.