Sähköautojen tulevaisuudennäkymät

Tiesitkö, että ensimmäistä sähköautoa ajettiin Skotlannissa jo niinkin aikaisin, kuin vuonna 1837? Sähköauto ei siis ole mikään ihan uusi keksintö. Sähköautojen läpimurtoa on yritetty jo moneen kertaan, mutta tuloksetta. Sähköllä toimivat autot ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, sillä jo 1900-luvun Euroopassa oltiin huolestuneita ympäristön saastumisesta. Sähköautojen yleistyminen ei ole tapahtunut hetkessä, mutta nykyään trendi kuitenkin tuntuu olevan kasvusuuntainen. Osittain se varmaankin johtuu myös siitä, että sähköautojen kehitykseen ja nykyisten ominaisuuksien tehokkuuteen on panostettu entistä enemmän. Tämän seurauksena niiden ominaisuuksia on pystytty myös huomattavasti parantamaan. Sähköautojen tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä hyvät.

Sähköautoihin luvassa tehokkaampia akkuja

Sähköautoja kehitellään koko ajan paremmiksi ja tehokkaammiksi. Tällä hetkellä kehittelyssä panostetaan myös entistä parempaan akkuun ja muutenkin joka tavalla tehokkaampaan autoon. Koska aivan uudenlainen akku on kehitteillä, niin sähköauto voi kohta kulkea jopa 320 km ilman latausta. Akkuun ladattavaa energian määrää on pystytty lisäämään. Näiden litium-akkujen kehittelyn myötä myös akkujen hinnan uskotaan laskevan. Tehokkaamman ja kestävämmän akun on uskottu parantavan myös sähköautojen myyntiä. Tähän asti suurin epäröinnin aihe sähköauton ostoa harkitsevalle on ollut näiden autojen lyhyt toimintamatka. Vaikka latauspisteiden määrää on huomattavasti lisätty, on sähköllä toimivia autoja tähän asti ostettu lähinnä lyhyemmälle työmatkalle ja kaupunkiajoon. Vaihtoehdoksi sähköautoille, on kehitetty myös hybridiautoja, joilla on sähkömoottorin lisäksi toinenkin voimanlähde.

Sähköauto on ympäristöystävällinen vaihtoehto

Sähköautojen käytön puolesta puhuu kuitenkin montakin asiaa. Toivotaan, että sähköautojen lisääntyvän käytön ansiosta myös kaupunkien huonoa ilmanlaatua pystyttäisiin parantamaan. Ilmaston lämpeneminen ja öljyvarojen rajallisuus puhuttavat ja niiden minimoimiseksi olisi jo korkea aika keksiä varteenotettavia vaihtoehtoja. Sähköauto on ladattavissa uusiutuvalla energialla ja silloin päästötkin jäävät lähes olemattomiksi. Kuluttajan kannalta merkittävä asia on se, että sähköautolla ajaminen kilometriä kohti on kolme kertaa halvempaa kuin bensiiniautolla ajo. Sähköauto on tämän hetken ylivoimaisesti paras ekoauto. Sähkömoottori on hyvin kestävä ja jokainen jarrutus tuo lisää energiaa sen akkuihin. Sähköautot eivät myöskään tarvitse öljynvaihtoa ja sähkömoottorin huollon tarve on vähäinen. Sähköautoilla on tulevaisuutta ja niillä voi olla merkitystä ilmansaasteiden vähentämisessä. Sellaisen voi hyvin hankkia vaikkapa perheen kakkosautoksi tai lyhyemmän matkan ajoon.